Complaint Line

03 - 8880 5651 / 5625/ 5627

Kelantan dipilih negeri pertama kempen bersemuka EAIC

27 May 2022

 

 

(Tengku Nasaruddin Tengku Mohamed)

KOTA BHARU, 27 Mei - Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) memilih Kelantan sebagai negeri pertama untuk melaksanakan kempen bertemu masyarakat yang dinamakan Kempen E.R.A.T EAIC.

Kempen empat hari yang bermula semalam itu bertujuan meningkatkan kesedaran awam mengenai peranan suruhanjaya tersebut.

Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat, Tengku Nasaruddin Tengku Mohamed berkata, Kelantan dikenal pasti antara negeri yang mencatat aduan paling rendah diterima pihak suruhanjaya pada tahun ini.

Kempen E.R.A.T EAIC diharap dapat memupuk kesedaran penduduk negeri itu mengenai saluran yang boleh mereka gunakan untuk menyalurkan sebarang isu salah laku dalam kalangan penguat kuasa dan agensi penguatkuasaan.

"Setakat hari ini memang terbukti yang masyarakat di negeri Kelantan mereka masih lagi kurang faham tentang fungsi dan peranan EAIC makanya selepas kita beri penerangan semua tadi mereka baru faham bahawa ada saluran rasmi.

"Jika sebarang masalah membabitkan salah laku di peringkat penguat kuasa dan agensi penguatkuasaan maka EAIC adalah suruhanjaya yang terbaik untuk mereka salurkan aduan," kata Tengku Nasaruddin kepada pemberita selepas Majlis Sembang Santai Kelab Media Darul Naim (KEMUDI) bersama EAIC di di sini.

Hadir sama, Presiden KEMUDI, Majidah Ismail.

(Foto fail)

EAIC adalah sebuah badan berkanun Persekutuan yang ditubuhkan melalui Akta Parlimen dan bertanggungjawab memantau serta menjalankan siasatan terhadap aduan orang ramai mengenai salah laku penguat kuasa dan agensi
penguatkuasaan.

Tengku Nasaruddin juga memaklumkan, kebanyakan aduan yang diterima adalah berkaitan tindakan penguat kuasa yang tidak wajar seperti lewat mengambil tindakan dan langsung tiada
tindakan.

Orang ramai boleh membuat aduan kepada EAIC secara jumpa terus, menghantar e-mel atau menerusi e-aduan.

Sumber : RTM